Weer Nederlandse ambassadeur in Suriname

Suriname gaat akkoord met de terugkeer van een Nederlandse ambassadeur. De huidige zaakgelastigde Ernst Noorman, die vorig jaar al door het kabinet werd voorgedragen, neemt de taak op zich. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag met zijn Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin afgesproken in New York.

Timmermans noemt het besluit een voor beide landen positieve ontwikkeling. "Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden. Daarvoor is dit een stap in de goede richting", stelt de minister in een verklaring.

Noorman is sinds juni vorig jaar tijdelijk zaakgelastigde op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Met het akkoord van de Surinaamse regering kan Noorman nu op alle politieke niveaus contacten onderhouden en officiële gelegenheden bijwonen. Het is de verwachting dat Noorman zijn geloofsbrieven nog dit jaar aan zal bieden.

Suriname stuurt op zijn beurt weer een ambassadeur naar Nederland. Ook hier zit nu nog een zaakgelastigde. "Het is goed dat we de diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname kunnen normaliseren", aldus Timmermans. "Er is sprake van een blijvende sterke verwevenheid tussen de beide samenlevingen. Daar horen goed functionerende diplomatieke kanalen bij."

De vorige Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi, werd in april 2012 uit Paramaribo teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet had aangenomen, waardoor de vervolging werd gestaakt van Desi Bouterse, de hoofdverdachte in het strafproces rond de Decembermoorden. Bouterse is de huidige president van Suriname.