Al meer asielaanvragen dan in 2013

Het aantal vluchtelingen die voor de eerste keer asiel aanvragen in Nederland is nu al hoger dan vorig jaar. Tot en met augustus kwamen er 16.518 eerste asielaanvragen binnen, terwijl in heel 2013 de teller bleef steken op 14.399. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nog altijd vormen de Syrische asielzoekers ruim de helft van de eerste asielaanvragen, aldus Teeven. Over de afgelopen twaalf maanden gemeten is dat percentage ongeveer 33 procent. Negentien procent komt uit Eritrea en negen procent uit Somalië.

Uit Irak is volgens de staatssecretaris een 'duidelijke stijging' te zien van het aantal vervolgaanvragen. In totaal deden dit jaar 1401 mensen zo'n verzoek. Vorig jaar waren dat er 2790.

In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat er veel meer vluchtelingen aanklopten dan in andere jaren. Het ministerie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers moest naarstig op zoek naar extra opvanglocaties vanwege de stroom vluchtelingen.