UCI wil internationaal antidopingtribunaal oprichten

De internationale wielerfederatie UCI wil een antidopingtribunaal op gaan richten. Dat staat in een donderdag gepubliceerd statement naar aanleiding van een bijeenkomst van het Management Comité van de UCI, rond het WK wielrennen in Ponferrada.

Het is de bedoeling dat op doping betrapte renners van het tribunaal hun straf krijgen en niet meer van de nationale federaties. Het tribunaal moet samengesteld worden uit rechters die gespecialiseerd zijn in antidopingwetgeving en onafhankelijk zijn van de UCI. Hierdoor moeten alle professionele wielrenners hetzelfde proces krijgen, inclusief een duidelijk en kort tijdschema daarvan. 

Een gevolg waar het UCI op hoopt is dat er veel minder slepende zaken zullen komen, waardoor er ook minder zaken voor beroep naar het internationaal sporttribunaal CAS gaan. Voor de nationale bonden moet het de werkdruk verlichten, omdat ze zich niet meer bezig moeten houden met het straffen van op doping betrapte renners. De UCI hoopt dat het tribunaal in 2015 van start gaat.