Frankrijk voert beveiliging in publieke domein op

Frankrijk voert de beveiliging in het publieke domein en het openbaar vervoer verder op. Het Elysée heeft dit donderdag bekendgemaakt na spoedoverleg naar aanleiding van de moord op de Franse gijzelaar Hervé Gourdel door islamitische extremisten in Algerije.

Ook zal Frankrijk de steun aan Syrische oppositiestrijdkrachten die vechten tegen de terreurgroep Islamitische Staat 'intensiveren'. Een medewerker van de president wilde niet uitweiden of deze steun ook militaire actie omvat.

Frankrijk had al extra veiligheidsmaatregelen getroffen nadat het was begonnen met het bombarderen van stellingen van IS in Irak. Met de onthoofding van Gourdel maakten de extremisten hun dreigement waar om de Franse berggids te vermoorden als Frankrijk niet met de bombardementen zou stoppen.

Frankrijk vraagt zich af of de luchtaanvallen op IS in Irak voldoende zijn en overweegt ze uit te breiden tot Syrië, zei minister van defensie Jean-Yves Le Drian donderdag. "Wij hebben al een belangrijke taak in Irak en wachten af hoe de situatie zich in de komende dagen ontwikkelt", zei Le Drian. Eerder deze week zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dat er geen 'wettelijk beletsel' was voor luchtaanvallen in Syrië.