Roemer scoort onvoldoende na algemene beschouwingen

De algemene politieke beschouwingen hebben SP-fractievoorzitter Emile Roemer geen goed gedaan. Door zijn matige optreden in de dagen na Prinsjesdag is zijn rapportcijfer fors gedaald. Waar de politicus van kiezers twee weken geleden nog een 6,1 kreeg, is dat na de beschouwingen gezakt naar een 5,4.

Dat blijkt donderdag uit de Ipsos Politieke Barometer. Ook Roemers eigen achterban neemt hem zijn optreden niet in dank af. Onder SP'ers scoorde Roemer eerst nog een 7,4 terwijl hij het nu moet doen met een 6,8.

De aanvoerder van de grootste oppositiepartij ging met name de eerste dag van de beschouwingen de mist in. Hij kon toen geen tegenbegroting presenteren, waardoor de onderbouwing van zijn pleidooien ontbrak. Andere partijen verweten hem daarop dat hij zich niet goed had voorbereid op het debat.

Roemer is de politicus die het hardst daalt in de peiling van Ipsos. Stijgers zijn premier Mark Rutte (VVD; van een 5,6 naar een 6), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (van een 5,2 naar een 5,5), en PvdA-leider Diederik Samsom (van een 4,6 naar een 4,9). Andere fractieleiders krijgen nagenoeg dezelfde rapportcijfers als twee weken geleden.

Door het optreden van Rutte en Zijlstra is de VVD wederom de succesvolste partij in de peilingen. De liberalen krijgen er drie zetels bij ten opzichte van twee weken geleden en komen uit op 32 zetels. De PVV stijgt twee zetels en is met een totaal van 25 zetels de tweede partij van Nederland. D66 moet twee zetels inleveren en komt uit op 24.

Emile Roemer (Foto: Novum)
Emile Roemer (Foto: Novum)