Tachtig procent Hyundai-personeel in staking

Ongeveer 47.000 van de zestigduizend werknemers van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai leggen donderdag hun werk neer. Ze protesteren tegen de beslissing om miljarden uit te geven aan een nieuw hoofdkantoor, terwijl de salarisonderhandelingen zijn stilgelegd. Dat heeft een vakbondsvoorman gezegd. De staking duurt in eerste instantie twaalf uur.

Volgens de vakbondsvoorman 'verzuurde' de sfeer toen het nieuws van de investering naar buiten kwam. Hyundai trekt samen met andere bedrijven 10,55 biljoen Koreaanse won (7,9 miljard euro) uit voor grond in het belangrijkste zakencentrum van Seoul. De bedoeling is dat daar het nieuwe hoofdkantoor verrijst. De autofabrikant betaalt ongeveer drie keer de waarde van de grond om de huidige eigenaren uit te kopen.

Hyundai heeft ondertussen de laatste voorstellen van de vakbond voor een nieuwe cao afgewezen. Die looneisen komen volgens de vakbond neer op 1,4 biljoen won. De vakbond wil onder meer dat mensen met een tijdelijk contract vast in dienst komen. Verder zou voor de berekening van pensioenen ook bonussen meegerekend moeten worden.