'Overgave strijders Boko Haram na dood leider'

Meer dan 260 strijders van de islamitische terreurbeweging Boko Haram hebben zich de afgelopen dagen in het noordoosten van Nigeria overgegeven, meldt het Nigeriaanse leger volgens de BBC. Dit gebeurde volgens een legerwoordvoerder nadat de man die zich in videoboodschappen voordeed als de leider van de beweging, Abubakar Shekau, door het leger werd gedood.

Shekau was volgens het leger al in 2009 gesneuveld. Boko Haram logenstrafte die bewering door videoboodschappen van Shekau te verspreiden. Maar volgens het leger was de man die in de video's optrad een dubbelganger. Deze dubbelganger, Mohammed Bashir, is volgens het leger bij recente gevechten gedood.

Volgens het leger hebben 135 strijders van Boko Haram zich afgelopen dinsdag met hun wapens overgegeven in Biu in de deelstaat Borno. Elders in het noordoosten van Nigeria gaven nog eens 133 strijders zich over.

Het leger leverde in de afgelopen weken zware gevechten met Boko Haram in de omgeving van Maiduguri, de stad in het noordoosten van Nigeria waar de terreurbeweging is ontstaan. In april ontvoerde Boko Haram meer dan tweehonderd schoolmeisjes uit de plaats Chibok in Borno, van wie het merendeel nog steeds zoek is.