[WK] Dumoulin derde bij tijdrit, goud Wiggins

Tom Dumoulin heeft zijn eerste deelname aan het WK tijdrijden opgeluisterd met een bronzen medaille. De 23-jarige Nederlander legde het parcours van 47,1 kilometer in en rond Ponferrada af in 57.06,16 minuten. De wereldtitel ging naar Bradley Wiggins, die uittredend kampioen en topfavoriet Tony Martin voorbleef.

Wiggins doorbrak de hegemonie van Martin op overtuigende wijze. De 34-jarige Brit zette een tijd neer van 56.25,52 minuten, 26,23 seconden sneller dan de Duitser. Martin had als eerste renner vier keer op rij wereldkampioen kunnen worden. Fabian Cancellara is de enige die het WK tijdrijden vier keer wist te winnen. De Zwitser deed dit keer niet mee omdat hij zich volledig focust op de wegrace van zondag.

Zonder Cancellara gold Martin als torenhoge favoriet. De Duitser was op het eerste tussenpunt de snelste, maar was niet in goede doen. 'Der Pantzerwagen' verloor steeds meer tijd op Wiggins, die twee minuten voor hem was gestart. Het betekende voor de tourwinnaar van 2012 zijn eerste wereldtitel. Hij werd vorig jaar in Florence nog tweede achter Martin.

Daarachter leek Dumoulin aanvankelijk te kort te komen voor een medaille. De Limburger van Giant-Shimano bouwde zijn rit evenwel uitstekend op en in het tweede deel van de race passeerde hij de Wit-Rus Vasil Kirijenka (vierde) en de Australiër Rohan Dennis (vijfde). De Italiaan Adriano Malori werd zesde.

Dumoulin was de enige Nederlandse deelnemer aan de tijdrit. Hij evenaart de prestatie van Stef Clement, die in 2007 ook goed was voor brons in de race tegen de klok.