Weer minder diesel verkocht

De dieselverkoop is in juli met tien procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling is daarmee nog sterker dan die in juni en mei, toen de verkoop 9,4 procent en acht procent lager lag dan een jaar eerder.

De daling is volgens brancheorganisatie Bovag te wijten aan de accijnsverhoging van 1 januari. Veel weggebruikers tanken daarom over de grens in plaats van in Nederland, aldus de branchevereniging.

Pomphouders in de grensstreken komen daardoor in financiële problemen, zegt Bovag. Ook zou de accijnsverhoging ervoor zorgen dat er juist minder geld binnenkomt bij de overheid. "Alle signalen duiden op een fiasco, dat kan toch niemand meer ontkennen", aldus Bovag.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) schreef de Tweede Kamer vorige week dat de accijnsverhoging wel degelijk extra geld opbrengt. Hij zoekt de gedaalde dieselverkoop in 'veranderend consumptiegedrag en technologische ontwikkelingen'. Auto's zouden zuiniger zijn geworden, er wordt minder gereden en het aantal dieselauto's is afgenomen.