Lotterer kraakt huidige Formule 1

André Lotterer reed op Spa-Francorchamps eenmalig in de Formule 1. De 32-jarige Duitser mocht met een Caterham in actie komen, maar strandde al na een ronde. Hij vond het rijden fantasisch, maar voegde er gelijk aan toe dat het tien jaar geleden beter was.

Lotterer testte in 2002 voor Jaguar, maar kreeg voor het jaar erop geen racestoeltje. Hierdoor kan de coureur, die normaal in de Super Formula en de World Endurance Series rijdt, een vergelijk maken. "Het was mooi om Formule 1 te mogen rijden. Het is echter niet meer wat het ooit was. Dat voelde ik toen ik in de auto reed. De banden hebben niet veel grip meer en de acceleratie bij het uitkomen van de bochten is ook minder. Je kunt niet meer voluit gaan."

Toekomst in de Formule 1 ziet Lotterer voor zichzelf niet meer. De Duitser is blij met de racestoeltjes die hij nu heeft. "Aan de ene kant rijd ik in het WEC met de mooiste auto’s die er zijn. Er zijn zat mensen jaloers dat wij in die wagens mogen rijden." Ook de Super Formula, eerder genaamd Formula Nippon, bevalt hem prima. "Het zijn de auto's met de hoogste bochtensnelheid van allemaal. Die dingen zijn zo precies, je wilt gewoon niet dat de race is afgelopen."

Het grootste verschil tussen het WEC en de Super Formula enerzijds en de Formule 1 anderzijds is de media-aandacht. Die is in de Formule 1 vele malen groter, terwijl de toegankelijkheid voor de fans beperkt is. Dat laatste is in de andere raceklassen beter geregeld.