Stone wil Gordon-Levitt als Edward Snowden

Oliver Stone heeft zijn zinnen gezet op Joseph Gordon-Levitt als vertolker van NSA-klokkenluider Edward Snowden. De film wordt gebaseerd op Snowdens boek Time of the Octopus. De opnames gaan in december van start in München, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Time of the Octopus gaat over de vlucht van de Amerikaanse klokkenluider naar Rusland, waarna hij met zijn advocaat de Russen moet overhalen hem asiel te verlenen. Stone, die de film in elk geval gaat coproduceren, heeft ook de filmrechten op het boek The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man, van Guardian-journalist Luke Harding.

Snowden, oud-contraspionagetrainer bij de CIA, publiceerde vorig jaar geheime documenten van de NSA. Die gingen voornamelijk over afluisterpraktijken van de NSA, in samenwerking met telecommunicatiebedrijven over de hele wereld. De documenten zwengelden wereldwijd de discussie aan over massasurveillance en de bescherming van de privacy van gewone burgers.

De bekendmaking van Snowden viel ook op door de enorme hoeveelheid documenten die hij vrijgaf. Dat was in de Verenigde Staten niet meer voorgekomen sinds Daniel Ellsberg de Pentagon Papers onthulde tijdens de oorlog in Vietnam. Snowden wordt door sommigen gezien als een held, door anderen als een landverrader.


Stone wil Gordon-Levitt als Edward Snowden (Foto: Novum)