China sluit 'separatist' levenslang op

Een prominente Oeigoerse intellectueel is door een rechtbank in Xinjiang tot levenslang veroordeeld. De 44-jarige Ilham Tohti zou tot separatisme hebben aangespoord.

Tohti is een voormalige economieprofessor aan de Minzu Universiteit in Beijing. In 2006 begon hij de website Uygur Online, bedoeld als platform voor Oeigoeren en Han-Chinezen om over etnische problemen te discusiëren, schrijft The Guardian. De site werd twee jaar later geblokkeerd.

"Hij behekste jonge etnische studenten en dwong ze om voor de website te schrijven, en zette zo een criminele organisatie op", aldus de rechtbank in het vonnis. De econoom wordt er verder van beschuldigd het gebruik van geweld te hebben aangemoedigd, en te streven naar onafhankelijkheid voor Xinjiang.

In die de provincie in het noordwesten zijn de Oeigoeren, een Turks moslimvolk, steeds meer in de minderheid gekomen door de export van Han-Chinezen daarheen. Er is inderdaad een stijgend aantal voorbeelden van geweld tussen Oeigoeren en Han-Chinezen. Acties van eerstgenoemden worden door Beijing steevast onder de noemer 'radicaal moslimextremisme' geschaard.

Tohti en zijn advocaten houden echter vol dat de doelstellingen van website louter vreedzaam waren. De EU en de VS roepen China op om Tohti vrij te laten. Volgens zijn advocaat gaat het om een gevangenisstraf tegen de vrijheid van meningsuiting. Er is hoger beroep aangetekend.