Rutte: nog geen mandaat over bestrijding IS

Nederland hoeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze week nog geen knoop door te hakken over de bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandagnacht tijdens een informele persconferentie in New York.

Rutte gaf aan deze week uitgebreid te zullen praten met internationale partners in de strijd tegen IS, vooral in en rond de zitting van de Veiligheidsraad over terrorisme woensdag. Er hoeft deze week echter nog geen mandaat te komen, zei hij.

Vrijdag benadrukte de premier de noodzaak van een volkenrechtelijk mandaat voor Nederlandse actie in Irak en Syrië. Dat werd later die dag nog eens specifiek genoemd door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) die in de Veiligheidsraad sprak over de voortgang van het onderzoek naar de ramp van vlucht MH17 in Oekraïne.

Of het mandaat voor Nederland in de vorm van een resolutie van de Veiligheidsraad moet zijn, daar wilde Rutte niet op ingaan. "Dat is te gevoelige materie". Hoewel landen als Frankrijk en de Verenigde Staten al militaire acties uitvoeren tegen IS wil Rutte eerst achter de schermen spreken met andere landen. De premier sprak over het ontwikkelen van een 'totaalconcept' waar duidelijk in staat wat de doelen zijn in de strijd tegen IS en waarin gedacht is aan de gevolgen van de regio. "Je kunt niet zomaar als westers land die regio ingaan zonder dat je een plan hebt."

Met betrekking tot de vliegramp van MH17 liet Rutte weten dat hij in New York hetzelfde doel nastreeft dat hij al sinds 17 juli heeft: "dat we veilig het rampgebied in Oost-Oekraïne binnen kunnen". De premier gaf aan informeel 'met alles en iedereen' te zullen praten en 'druk uit te oefenen' bij de betrokken partijen. Of dat ook met Rusland zal gebeuren en in welke vorm is onduidelijk. Rutte gaf aan in ieder geval een-op-eengesprekken te zullen hebben met de Maleisische en Australische premiers over de voortgang van de repatriëringsmissie in het conflictgebied.