IS brengt Iraaks leger slag toe

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft afgelopen weekeinde met zelfmoordaanslagen zeker veertig Iraakse militairen gedood. De tegenaanval van het regeringsleger is de afgelopen dagen vastgelopen. Dat heeft generaal Rasheed Fleih maandag gezegd.

De aanslagen, die zondag plaatsgrepen in het stadje Sijir, betekenen een zware klap voor de pogingen van het leger IS terug te dringen. IS wist volgens de hoge officier ook nog eens 68 soldaten krijgsgevangen te maken. Zij zijn meegevoerd naar Fallujah. Het leger heeft zevenhonderd manschappen uit het gebied teruggetrokken.

De opmars van IS is in Irak min of meer tot staan gebracht. Koerdische milities en regeringstroepen wisten de soennitische terreurbeweging met behulp van onder meer Amerikaanse luchtaanvallen zelfs wat terug te slaan. Maar in de soennitische streken in het westen en midden van Irak geniet IS nog veel steun. Bovendien hebben de extremistische strijders zich verschanst in grote steden als Mosul en Fallujah, waaruit ze vermoedelijk maar moeilijk en tegen een hoge prijs aan levens van soldaten en burgers zijn te verdrijven.