AEX begint week in mineur

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is in het rood aan de nieuwe beursweek begonnen. De AEX leverde 0,9 procent in op 422,05 punten. Daarmee deed de hoofdindex het iets slechter dan de omringende beurzen.

Steun vinden op Wall Street deden de Europese aandelenmarkten ook niet. De macro-economische cijfers in Amerika waren dan ook licht teleurstellend, met een daling van de woningverkopen en een afnemende groei in de regio Chicago.

In de AEX werden van de 25 fondsen negentien lager verhandeld. De grootste daler was ING Groep met een daling van 4,7 procent. Vrijdag spoot het aandeel in de slotveiling nog omhoog vanwege de opname van het fonds in diverse indexen van STOXX. ING sloot vrijdag net geen zes procent hoger. Daarbij verlaagde Kepler Cheuvreux maandag het advies voor ING van Kopen naar Houden, aangezien het goede nieuws volgens de analisten met de recente koersstijging is ingeprijsd.

Andere dalers waren Fugro en SBM Offshore. De oliedienstverleners eindigden respectievelijk 3,3 en 2,9 procent in het rood. Dit weekend bleek grootaandeelhouder en commissaris Gert-Jan Kramer opnieuw aandelen Fugro van de hand te hebben gedaan.

Analisten reageerden overwegend gematigd positief op de beleggersdag van SBM Offshore van afgelopen vrijdag. Bank of America besloot echter het advies voor het fonds te verlagen van Neutraal naar Underperform met een koersdoel van 10,00 euro. Volgens de analisten ontbrak het vrijdag aan positieve aanjagers en bleven de onzekerheden onverminderd van kracht.

Onder het kleine groepje stijgers ging OCI aan kop met een dagwinst van 0,8 procent. Een directe aanleiding voor de koerswinst ontbrak.

Ook in de AMX domineerde het rood op de koersenborden. Air France-KLM ging met 5,2 procent het hardst onderuit. De luchtvaartmaatschappij kampt nog altijd met een pilotenstaking, die zo'n 20 miljoen euro per dag kost. Dit was aanleiding voor Air France-KLM om de winstdoelstelling voor dit jaar los te laten. Arseus leverde 2,6 procent in. Een directe aanleiding voor het koersverlies ontbrak.

Aan kop ging BAM Groep met een dagwinst van 3,5 procent. Verder lag ook vastgoed er goed bij met 1,4 procent winst voor zowel NSI als voor Vastned.

Op de beursvloeren van New York domineerde ook een licht negatieve stemming. De Dow Jones Index leverde 0,4 procent in op 17.219,92 punten. De breder samengestelde S&P500 Index leverde 0,7 procent in en techbeurs Nasdaq ging zelfs 1,1 procent lager.

aex
Submitter:  Bron: Novum/ABM FN