Grote manifestatie tegen leenstelsel

Veertien organisaties voeren 14 november op het Malieveld in Den Haag actie tegen de hervorming van de studiefinanciering. De organisaties willen niet dat de basisbeurs wordt afgeschaft en een leenstelsel voor studenten wordt ingevoerd. Door het leenstelsel wordt het hoger onderwijs veel ontoegankelijker, vrezen zij.

Onder de veertien organisaties bevinden zich de Landelijkse Studenten Vakbond (LSVb), het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), onderwijsvakbond Aob, FNV Jong, CNV Jongeren, de jongerenorganisatie van de SP Rood en het CDJA.

Het LAKS wijst erop dat onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft uitgewezen dat een op de tien scholieren vanwege de hoge kosten niet wil gaan studeren. "Scholieren van de generatie-Bussemaker zullen alleen naar de hogeschool of universiteit gaan als zij het kunnen betalen. De minister breekt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs af en dat is een schande", aldus voorzitter van het LAKS Annelotte Lutterman.

De wijzigingen zullen de hele maatschappij raken, voorspellen de organisaties. "Niet alleen toekomstige studenten zullen dit leenstelsel voelen, maar de gehele kenniseconomie zal hieronder lijden", waarschuwt een woordvoerder van de veertien organisaties.