Jihadisten claimen aanslag in Caïro

Een militante groep die zich Ajnad Misr of Soldaten van Egypte noemt heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag zondag bij het ministerie van buitenlandse zaken in Caïro. Bij de aanslag kwamen twee politiemensen om het leven en raakten verscheidene anderen gewond.

In een verklaring via Twitter en een website van extremisten laat de jihadistische groep weten dat de aanslag op 'officieren van het misdadige apparaat' onderdeel was van een campagne tegen de veiligheidsdiensten. De aanslagen zullen pas ophouden als 'de heersende tirannen vallen en de sharia van Allah is gevestigd'.

Ajnad heeft vaker aanslagen gepleegd, uit vergelding voor het optreden van de autoriteiten tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi dat aan honderden mensen het leven heeft gekost.

In juli claimde de groep de verantwoordelijkheid voor bomexplosies bij het presidentieel paleis in Caïro waarbij twee politieagenten gedood werden en tien mensen gewond raakten. In april bracht de groep politiegeneraal Ahmed Zaki om het leven door een bom onder diens auto te laten ontploffen.

Het Egyptische openbaar ministerie klaagde in juli twintig vermoedelijke leden van de groep aan wegens terroristische aanslagen. Zes van de verdachten zijn nog op vrije voeten.