Emma Watson hekelt 'mannenhaat'

Emma Watson baalt ervan dat feministen geregeld worden gezien als 'mannenhaters'. Dat zei de Britse actrice, die als goodwillambassadeur van UN Women strijdt voor gelijke rechten voor tussen mannen en vrouwen, zaterdag tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties in New York.

"Ik besef me dat het vechten voor vrouwenrechten vaak synoniem is aan mannenhaat. Als er iets is wat ik met zekerheid kan zeggen, is dat dat moet stoppen", pleitte de 24-jarige. "Feminisme betekent dat mannen en vrouwen gelijke rechten en kansen moeten hebben."

Watson, die bekend werd door haar rol in de Harry Potter-films, is tegen rolbevestigende opvattingen. "Op mijn vijftiende stopten mijn vriendinnen met sporten bij hun favoriete teams omdat ze niet te gespierd wilden zijn. Toen ik achttien was, durfden mijn vrienden hun gevoelens niet te tonen. Toen besloot ik dat ik een feminist ben."

De actrice vindt het niet kunnen dat het nog steeds voorkomt dat mannen meer betaald krijgen dan vrouwen voor dezelfde baan. "Het is terecht dat ik net zoveel krijg", zei Watson. "Ik vind dat vrouwen betrokken moeten zijn om zich namens mij uit te spreken voor zaken die invloed hebben op mijn leven."