Legerleider en partij winnen verkiezingen Fiji

Legerleider Voreqe Bainimarama en zijn partij Fiji First hebben bij de verkiezingen vorige week 32 van de vijftig zetels in het parlement veroverd. Dat blijkt uit de officiële uitslag die maandag bekend is gemaakt. Vijftien zetels gaan naar de Social Democratic Liberal Party (Sodelpa) en drie naar de National Federation Party.

De verkiezingen van afgelopen woensdag waren de eerste sinds het leger in 2006 de macht greep. In een toespraak zondag verdedigde Bainimarama de staatsgreep. Hij bedankte het leger 'voor hun kameraadschap, visie, volharding en opoffering. Het is aan hen te danken dat wij vandaag een democratisch gekozen parlementaire regering hebben'.

Hoewel vijf oppositiepartijen de uitslag afwijzen vanwege onregelmatigheden, zeggen internationale waarnemers geen tekenen van fraude te hebben gezien. Kiezers waren 'enthousiast' en namen graag aan het democratisch proces deel, stelt de Multinationale Waarnemersgroep. De opkomst bij de verkiezingen was 84 procent.

Bainimarama wordt later maandag als premier beëdigd. Nu de waarnemers hun zegel van goedkeuring hebben afgegeven zullen de internationale sancties die na de militaire coup tegen Fiji werden ingesteld waarschijnlijk worden opgeheven.