Turkse agenten in gevecht met Koerdische migranten

Turkse veiligheidstroepen hebben zondag traangas, water en verfkogels geschoten op tientallen Koerden in een grensdorp. De afgelopen dagen vluchtten meer dan honderdduizend Syriërs de grens over voor aanvallen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het leeuwendeel van de migranten bestaat uit Koerden.

De schoten waren aan de Syrische kant van de grens duidelijk te horen. Daar hebben grote hoeveelheden vluchtelingen zich verzameld nadat de autoriteiten eerder de grens dicht hadden gegooid.

Politieagenten ter plaatse lieten weten dat ze trachten te voorkomen dat Koerdische strijders naar Syrië afreizen. Volgens televisiezender NTV zeiden de Koerden dat de hulpgoederen de grens over wilden brengen. Het Turkse persbureau Anadolu meldde dat Koerdische demonstranten stenen naar agenten hadden gegooid.

Een dag eerder meldde de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR dat in 24 uur tijd maar liefst zeventigduizend Syriërs naar Turkije zijn gevlucht. Dat aantal is inmiddels de honderdduizend gepasseerd. De UNHCR roept de internationale gemeenschap op Turkije en andere aan Syrië grenzende landen bij te staan met de opvang van vluchtelingen.