OPA's begraven strijdbijl Alkmaar

De landelijke politieke ouderenbeweging Ouderen Politiek Actief (OPA) en de lokale partij Onafhankelijke Partij Alkmaar hebben hun conflict over het gebruik van de afkorting OPA in de Noord-Hollandse stad bijgelegd. De ouderen-OPA treedt in november niet met een eigen lijst aan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die worden gehouden vanwege een herindeling.

De twee OPA's stonden maandag voor de Raad van State om hun zaak te bepleiten, laat de lokale partij weten. Met het begraven van de strijdbijl lopen de twee partijen volgens de Onafhankelijke Partij Alkmaar nu vooruit op de uitspraak van de raad.

De ouderenbeweging zou volgens de Alkmaarse OPA tot de conclusie zijn gekomen dat het 'niet raadzaam' is dat er twee OPA's meedoen aan de verkiezingen in Alkmaar. De ouderen zouden vinden dat de lokale OPA een degelijk beleid voert voor ouderen. Ze hebben daarom besloten die partij te steunen en hun de naam te gunnen voor de verkiezingen op 19 november.

"De OPA-beweging kan zich goed vinden in dit beleid en het zou zonde zijn om elkaar in de wielen te rijden tijdens de lokale verkiezingen terwijl we eigenlijk hetzelfde voorstaan als het gaat om ouderenbeleid", zo wordt voorzitter van de ouderen-OPA Dick Schouw geciteerd in een verklaring. Volgens hem kan 'een goed gesprek wonderen doen'.

De Onafhankelijke Partij Alkmaar is met acht van de 37 zetels de grootste partij in Alkmaar. De partij levert ook twee van de zes wethouders in het college, dat verder bestaat uit D66, VVD, Progressief Alkmaar en CDA. Op 1 januari wordt Alkmaar uitgebreid met de gemeenten Graft-De Rijp en Schermer.