Regering Jemen sluit vrede met rebellen

De regering van Jemen heeft zondag een vredesovereenkomst gesloten met de sjiitische rebellen waar de regeringstroepen al maanden tegen strijden. Er komt binnen een maand een technocratische regering. Dat heeft president Abed Rabbo Mansour Hadi bekendgemaakt op een persconferentie, samen met een gezant van de Verenigde Naties.

Eerder op de dag meldde staatspersbureau SABA nog dat de premier was afgetreden. Medewerkers van de president lieten desgevraagd weten dat het staatshoofd helemaal geen ontslagverzoek had ontvangen.

Deel van de deal tussen de regering en de rebellen is een staakt-het-vuren dat per direct ingaat. De leider van de nieuwe regering dient een onafhankelijk persoon te zijn, zonder banden met een van de politieke groeperingen in het land.

De sjiitische rebellen, die meer inspraak in een nieuwe regering eisen, boekten de laatste tijd flinke overwinningen op hun tegenstanders: regeringstroepen en soennitische milities die aan de zijde van de regering vechten. De sjiieten veroverden de afgelopen dagen een aantal strategische locaties, zoals het ministerie van defensie, de centrale bank, een legerbasis en de campus van de Iman-Universiteit.

Medewerkers op de universiteit, die wordt gezien als wervingsplek voor soennitische strijders, werden hard aangepakt door de sjiieten. De veroverde gebouwen zijn overgedragen aan de militaire politie of lokale bewoners.

Het is al maanden onrustig in Jemen. Zaterdag kwamen nog meer dan 140 mensen om.