Salmond: Westminster komt beloftes niet na

De Schotten zijn 'in de maling genomen' om in het referendum van afgelopen week onafhankelijkheid te verwerpen. Dat vindt althans de Schotse premier Alex Salmond. Volgens de regeringsleider, die na de nederlaag in het referendum zijn aftreden bekendmaakte, komen de leiders van de drie grote Britse politieke partijen nu al terug op de beloftes die ze tijdens de campagne aan de Schotten deden. Toen het er tijdens de campagne op leek dat de Schotten voor afscheiding zouden stemmen kwamen de partijleiders in Londen in actie. In een paginagrote advertentie in dagbladen beloofden de conservatieve premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg van de Liberal Democrats, en oppositie- en Labour-leider Ed Miliband Schotland meer autonomie binnen het Verenigd Koninkrijk. Cameron lijkt echter sinds de uitslag van het referendum zaterdag terug te komen van zijn stellige beloften. De premier zegt nu dat meer bevoegdheden voor Schotland samen moeten gaan met hervormingen in Engeland, en dat andere delen van het Verenigd Koninkrijk dezelfde kansen moeten krijgen als Schotland.

"Miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben naar deze debatten geluisterd, deze campagne meegemaakt, en vragen zich terecht af: 'Wat verandert er voor ons? Waarom kunnen wij niet dezelfde rechten en bevoegdheden hebben als Schotland?'", schreef Cameron in een stuk in The Mail on Sunday. Salmond meent dat als Cameron voor het referendum had gezegd wat hij nu zegt, de uitslag anders zou zijn geweest. "De mensen die nee hebben gestemd deden dat omdat ze de beloftes van de leiders van Westminster geloofden. Dat zijn de mensen die vandaag het meest boos, en gekwetst zijn", zei Salmond tegen de BBC.

Clegg en Miliband lijken zich niet achter Cameron te scharen. De vicepremier zei dat de belofte aan de Schotten 'niet mag afhangen van andere hervormingen'. Ook Miliband gaf aan dat er wat hem betreft geen mitsen en maren kunnen worden verbonden aan de extra bevoegdheden voor de Schotten.

Salmond was een uitgesproken voorstander van Schotse onafhankelijkheid. Nadat het voor hem teleurstellende resultaat bekend was geworden maakte de premier bekend in november af te treden.