Bufferzone Oekraïne moet bestand waarborgen

Onderhandelaars in de Oekraïense vredesgesprekken hebben afgesproken een bufferzone te creëren tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische strijders. Er wordt geen terreinwinst meer geboekt, zwaar wapentuig wordt teruggetrokken en buitenlandse strijders verlaten het strijdtoneel. Alles om een stabiel staakt-het-vuren te garanderen.

Na urenlange gesprekken werd in de nachtelijke uren overeengekomen dat iedere partij blijft op de plek waar zij vrijdag was en geen meter grondgebied meer inneemt. Het akkoord wordt binnen een dag ingevoerd, zei de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, gezant van de regering in Kiev. Ook Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waren, naast Kiev en de rebellen, bij de gesprekken in Minsk vertegenwoordigd.

De strijdende partijen hebben zich verplicht zwaar wapentuig, van honderd millimeter of meer, ten minste vijftien kilometer terug te trekken. Daarmee ontstaat een bufferzone van dertig kilometer breed. Zwaardere wapens moeten nog verder worden teruggetrokken. Nieuwe mijnenvelden mogen niet worden aangelegd en gevechtsvliegtuigen mogen niet meer over het strijdtoneel vliegen.

"De bevolking moet zich veilig kunnen voelen", zei Igor Plotnitskij, leider van de rebellen in de regio Loehansk.

In het akkoord is tevens opgenomen dat 'alle buitenlandse gewapende eenheden en wapens, evenals strijders en huurlingen' zich moeten terugtrekken - een diplomatieke verwijzijng naar de Russen die aan de kant van de rebellen vechten.

Waarnemers van de OVSE zullen in het oog houden of het bestand wordt nageleefd.