Meerdere politiemensen verdachte aanbestedingszaak

In het onderzoek naar de omstreden aanschaf van nieuwe politievoertuigen in 2010 heeft justitie meerdere politiemensen in beeld. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer. Ondertussen wordt een nieuwe aanbesteding voor politievoertuigen gestart.

In mei vorig jaar gaf Opstelten nog aan dat een medewerker van de politie in de zaak is aangemerkt als verdachte. Hoeveel verdachten er nu precies zijn, meldt de minister niet. Een van de verdachten is volgens de NOS lid van de staf van de korpsleiding van de nationale politie.

Voor 1 oktober moest de huidige leverancier van politievoertuigen horen of er een eerste verlenging van het contract in zou zitten. Het Openbaar Ministerie is momenteel nog bezig met onderzoek naar integriteitsschendingen rond de aanbesteding voor de dertienduizend voertuigen. Opstelten schrijft dat de nationale politie een nieuwe aanbesteding gaat starten, omdat hij 'het zonder meer in stand houden van contracten die zijn voortgekomen uit een aanbesteding waaraan de schijn van integriteitsschending kleeft, niet houdbaar' vindt.

De zaak kwam aan het rollen nadat enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen kritiek uitten op de aanbestedingsprocedure. Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagenimporteur PON uit Amersfoort.

Maandag meldde De Telegraaf nog dat er integriteits- en aanbestedingsregels zouden zijn overtreden bij de miljoenenorders voor de aanschaf van alcoholtesters en portofoons. De minister geeft aan dat bij het OM ook aangiftes zijn binnengekomen over andere aanbestedingen van de politie waaraan een luchtje zou zitten. Het OM bekijkt die aangiften momenteel.

Opstelten laat verder weten dat een tijdelijke, onafhankelijke klachtencommissie rondom de inkoop en aanbestedingen bij de politie wordt ingesteld. Daardoor moeten leveranciers zich vrijer voelen om oude of nieuwe vermeende 'integriteitskwesties' te melden.