Timmermans 'sluit niets uit' in strijd tegen IS

Nederland sluit op voorhand niets uit bij de besluitvorming over een strategie om de bedreiging van terreurgroep Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voor aanvang van de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York, waarvoor hij door zijn Amerikaanse collega John Kerry is uitgenodigd.

Concrete uitspraken over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van IS kon de minister van Buitenlandse Zaken vrijdagavond niet doen. ''IS bedreigt niet alleen de veiligheid van Arabische landen, maar ook die van Nederland. Dus heeft ons land ook een verantwoordelijkheid die bedreiging te helpen het hoofd te bieden.''

Die verantwoordelijkheid moet volgens Timmermans passen in een strategie die gedragen wordt door een 'zo breed mogelijke' coalitie van landen. De minister benadrukte daarbij de rol van landen van de Arabische wereld. ''Het is niet onze bedoeling om in een oorlog gezogen te worden.'' Hoewel de Verenigde Staten en Frankrijk al militaire actie ondernemen in Irak, wil Timmermans eerst weten wat de 'vervolgstappen' zijn in de strategie van Obama en zijn medestanders.

Timmermans herhaalde de woorden van premier Mark Rutte dat de bijdrage van Nederland zonder volkenrechtelijk mandaat beperkt zal blijven tot Irak. Hij onderkende wel het dilemma dat IS-strijders hun toevlucht kunnen nemen tot Syrië, buiten het bereik van de coalitie tegen IS. ''Een mandaat zie ik op dit moment nog niet gebeuren, maar we willen niet weglopen voor dit dilemma.'' Er is brede steun in de Tweede Kamer om actie te ondernemen tegen IS.

Vanavond moet volgens Timmermans de volgende stap genomen worden in de Veiligheidsraad om de strategie van de Amerikaanse president Barack Obama tegen IS in te vullen. Obama liet weten in een televisietoespraak aan het Amerikaanse volk op 11 september dat hij met een brede coalitie de terreurgroep in Irak en Syrië wilde 'omverwerpen en vernietigen', waar 'deze zich ook bevindt'.