Koning herdenkt in Driel operatie Market Garden

Koning Willem-Alexander is zaterdag in Driel aanwezig bij de herdenking van operatie Market Garden zeventig jaar geleden. Tijdens de ceremonie in de Gelderse plaats wordt de bijdrage van een Poolse parachutistenbrigade aan de Slag om Arnhem herdacht. De Poolse president Bronislaw Komorowski en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) houden een toespraak.

Tijdens de herdenking wordt stilgestaan bij zo'n 1500 Poolse parachutisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 in Oosterbeek hun Engelse collega's moesten ondersteunen. Twaalf van hen wonen de ceremonie bij. Aan de herdenking gaat een dropping van parachutisten vooraf.

Bij de evenementen rond Market Garden wordt dit weekend veel drukte verwacht. Een colonne van zo'n 350 militaire voertuigen trekt zaterdag over de 'Hell's Highway' van Veghel naar Nijmegen. Zondag steken Amerikaanse militairen in Nijmegen de Waal over, op de plek waar hun voorgangers dat zeventig jaar geleden deden. Vanwege de verwachte drukte raadt de gemeente Nijmegen toeschouwers aan met de fiets te komen.

Operatie Market Garden was het grootste geallieerde offensief op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De operatie duurde acht dagen en begon op 17 september 1944. Doel was om alle bruggen van de Belgische grens tot aan Arnhem te veroveren, om zo een bruggenhoofd in de Duitse linies te vestigen. Hierdoor zouden de Duitsers in het westen van Nederland worden afgesloten van hun kameraden. Ook zou belangrijke industrie in het Rijngebied binnen handbereik van de geallieerden komen.

Het luchtoffensief (Market) en het grondoffensief (Garden) moesten naadloos op elkaar aansluiten. Dat lukte slechts gedeeltelijk. Uiteindelijk werd de Rijnbrug bij Arnhem niet ingenomen. Hierdoor stuitte de opmars van de geallieerden bij Nijmegen. De slag wordt gezien als het begin van de bevrijding van Nederland.

De afgelopen week stonden veel evenementen in Gelderland en Brabant al in het teken van de militaire operatie. Woensdag, op die dag precies zeventig jaar geleden dat de operatie begon, stak onder andere een militair konvooi via een provisorische brug het Wilhelminakanaal over. In Groesbeek, Ede en Deelen werd de landing van honderden parachutisten overgedaan. Op veel begraafplaatsen werd stilgestaan bij de slachtoffers.

Tijdens operatie Market Garden sneuvelden ruim vijftienduizend geallieerde soldaten, van wie het grootste deel Engelsen. Zo'n achtduizend Duitsers kwamen om het leven.