Eindhoven vangt zevenhonderd asielzoekers op

De gemeente Eindhoven gaat maximaal zevenhonderd asielzoekers opvangen. Het voormalige verzorgingstehuis De Orangerie wordt zo snel mogelijk omgebouwd om vanaf 27 oktober voor een periode van twee jaar asielzoekers op te vangen. Dat meldt de gemeente vrijdag. 

Berichten dat asielzoekers zouden worden opgevangen in het voormalige verzorgingstehuis deden in mei al de ronde. Toen hield Eindhoven de boot af. "Inmiddels is de situatie veranderd", aldus de gemeente. "De gemeente Eindhoven heeft een officieel verzoek ontvangen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en een dringend beroep van de staatssecretaris. De noodzaak is groot.

Ook in het Groningse Uithuizen krijgen asielzoekers een plek aangeboden. Het Energy Village Hotel biedt tot 16 oktober aan 223 asielzoekers plek, meldt RTV Noord.

Het hotel biedt al onderdak aan asielzoekers en ontvangt tevens buitenlandse werknemers die werken aan de Eemshaven. Omdat de werkzaamheden bijna zijn afgerond, hebben veel werknemers het hotel verlaten. Hierdoor komt meer ruimte voor asielzoekers. Na 16 oktober wordt het hotel gesloopt.

In Apeldoorn wordt ook nagedacht over mogelijke opvanglocaties, meldt de krant De Stentor. De gemeente hoopt binnenkort met drie mogelijke locaties te komen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) pleitte zondag voor 'onconventionele maatregelen' om de stroom van asielzoekers op te vangen. Deze zomer kwamen per maand zo'n 2400 asielzoekers naar Nederland, terwijl het systeem is ingericht op de komst van ongeveer 1400. Veel mensen zijn gevlucht uit Syrië. Daarop luidde Teeven de noodklok. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) benaderde daarop gemeenten voor mogelijke opvangplekken.