Rotterdammers kunnen bij eigen thuiszorger blijven

Rotterdammers kunnen na de overheveling van zorgtaken van de rijksoverheid naar de gemeente in ieder geval nog een jaar gebruikmaken van hun eigen thuiszorgaanbieder. Hierdoor moet de overgang zo geleidelijk mogelijk verlopen, liet de gemeente vrijdag weten.

De Eerste Kamer stemde in juli in met de overheveling, die op 1 januari moet zijn afgerond. Mede vanwege die late instemming met de Wmo is in veel gemeenten nog onduidelijkheid over hoe de zorg volgend jaar is geregeld. Rotterdam heeft dat nu voor de tienduizend bestaande cliënten ondervangen. Met vijftig zorgaanbieders zijn contracten getekend.

Voor nieuwe cliënten is Rotterdam op zoek naar zorgaanbieders. De aanbesteding hiervoor loopt nog tot begin november. Onder het nieuwe regime is het de bedoeling dat er per gezin één aanbieder komt die alles regelt.

In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg van ouderen en jongeren met bijvoorbeeld een geestelijke of lichamelijke beperking. De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. Die verschuiving gaat met bezuinigingen gepaard.