Pensioenfondsen stoppen 1,5 miljard in hypotheken

Drie pensioenfondsen hebben meer dan anderhalf miljard euro gestoken in een nieuwe hypotheekaanbieder in Nederland: Munt. Dat maakten het Pensioenfondsen voor Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens en het pensioenfonds voor de grafische sector PGB vrijdag bekend. Het is de eerste keer dat pensioenfondsen direct in Nederlandse hypotheken investeren.

PMT, dat tot de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland behoort, bracht met een miljard euro het grootste bedrag op. Het pensioenfonds zegt blij te zijn 'op deze manier te kunnen investeren in de Nederlandse economie'. Voor de deelnemers levert de investering bovendien een goed rendement op, meent het fonds.

Het vermogen van Munt moet de komende jaren groeien naar drie miljard euro. Ter vergelijking: marktleider Rabobank heeft meer dan tweehonderd miljard euro aan hypotheken uitstaan.

De hypotheken van Munt zijn per direct verkrijgbaar, en alleen via onafhankelijke adviseurs, zoals De Hypotheker en de Vereniging Eigen Huis. Ongeveer 150 adviseurs bieden de producten nu aan. Dat moet de komende tijd worden uitgebreid naar zeshonderd.

Op de meest afgesloten soort hypotheeklening, een annuïteitenhypotheek met een NHG-garantie en tien jaar vaste rente, biedt Munt een rente van drie procent. Dat is gelijk aan de laagste rente die op een dergelijk product momenteel door Argenta en Delta Lloyd wordt aangeboden.

Er is al een poos maatschappelijke discussie of pensioenfondsen niet meer van hun vermogen van bijna duizend miljard euro in Nederland zouden moeten investeren. Vorig jaar belegden de pensioenfondsen 1,3 procent van hun vermogen in Nederlandse hypotheken. Het kabinet werkt met de pensioenfondsen aan een investeringsfonds voor pensioenen. Met dat fonds zou echter alleen indirect worden geïnvesteerd in de Nederlandse huizenmarkt.