'Rol in Gotham kan acteur maken of breken'

Ben McKenzie geeft toe enorm veel belang te hechten aan zijn rol in Gotham die maandag in première gaat op de Amerikaanse zender Fox. "Dit zijn internationaal geliefde personages en zo'n rol wil je niet verknallen", zegt de acteur tegen Novum Nieuws op de set van de nieuwe Batman-serie. "Als je hier dom overkomt in een scène, kan dat slecht zijn voor je hele verdere carrière."

Gotham vertelt over de jonge jaren van de bekende personages uit het Batman-universum. De 36-jarige McKenzie, bekend van zijn rollen in series als The O.C. en Southland, speelt James Gordon, een kersverse rechercheur in de fictieve stad Gotham. Daar begeleidt hij een jonge Bruce Wayne, gespeeld door de 13-jarige David Mazouz, naar zijn uiteindelijke taak als burgerwacht Batman. Naast McKenzie spelen in Gotham ook onder andere Jada Pinkett Smith en Donal Logue mee.

"Ik speel een iconisch personage en dat is zeer beangstigend", vertelt McKenzie. "Daarom probeer ik zo veel mogelijk te geven." De acteur laat zich dan ook niet afschrikken door zijn hoofdwond. "Ik wil zo veel mogelijk actiescènes zelf doen. Ik vind het het spannendst als ik een acteur al het werk zelf zie doen." Maar daarom kan McKenzie zich wel voorstellen dat een regisseur liever stuntmannen inzet, zeker bij toegewijde acteurs als hij.

Dat het niet altijd goed gaat op de set bleek maar weer toen McKenzie onlangs op de set in New York verscheen met een hechting in zijn rechterslaap. Vier dagen daarvoor had hij zijn hoofd bezeerd tijdens een gevechtsscène. "Ik duwde iemand tegen een betonblok aan. Dat is veilig als je uitkijkt en weet waar je naartoe moet", grapt de Texaan.

Gotham gaat 22 september in première op Fox in de Verenigde Staten. Veronica heeft de serie aangekocht, maar kan nog niet bevestigen wanneer die in Nederland wordt uitgezonden. Ook Netflix bemachtigde eerder deze maand de rechten op de Batman-serie en stelt Gotham vanaf volgend jaar herfst beschikbaar aan abonnees in nog nader te bepalen landen. Het was de eerste keer dat de videodienst een aankoop deed voordat überhaupt een aflevering werd uitgezonden op televisie.