Longoperatie kort voor weekend gevaarlijker

De kans dat patiënten na een longoperatie complicaties krijgen is groter als ze op vrijdag zijn geopereerd. In het weekend wordt hoogstwaarschijnlijk slechter aan nazorg gedaan, waardoor kleine complicaties minder goed worden opgemerkt. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Dertien procent van de longoperaties vindt plaats op vrijdag. De kans op complicaties blijkt dan vier procent te zijn, terwijl die kans op andere doordeweekse dagen gemiddeld tweeënhalf procent is.

Volgens het IKNL zijn die getallen vergelijkbaar met die in Engeland. In dat land werd een verband gelegd tussen het hogere risico op vrijdag en de geringe ziekenhuisbezetting in het weekend. "Wij vermoeden dat dit in Nederland ook een rol speelt, maar hierover bestaan nog geen concrete data", aldus onderzoeker Ronald Damhuis.

Het kankercentrum onderzocht patiëntengegevens van tienduizend longpatiënten die tussen 2005 en 2010 een operatie ondergingen. Ouderen hebben meer kans op complicaties, evenals mensen bij wie de rechterlong werd verwijderd. Het is niet duidelijk waarom juist bij de rechterlong meer complicaties optreden, aldus het IKNL.

Stoppen met de behandelingen op vrijdag is geen optie, aldus het IKNL. Soms kunnen ziekenhuizen namelijk niet anders, gezien de beschikbaarheid van behandelkamers. Wel roept het IKNL op om ook in het weekend te zorgen voor een 'adequate bezetting' van ziekenhuispersoneel.