Nederlanders doen aangifte tegen minister Egypte

Vier Nederlanders doen aangifte tegen de Egyptische minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim wegens misdrijven tegen de menselijkheid. Ze verwijten de minister te hard te zijn opgetreden tegen honderden ongewapende demonstranten in Caïro in juli en augustus vorig jaar. Dat zei hun advocaat André Seebregts donderdag op een persconferentie.

Tijdens meerdere bloedige demonstraties in de Egyptische hoofdstad vielen vorig jaar meer dan duizend doden. De Nederlanders waren bij drie van die demonstraties aanwezig, waaronder de sit-in op het Raba'a al-Adawiya-plein. Hier protesteerden bijna negentigduizend demonstranten tegen de Egyptische regering. Bij het uiteendrijven van deze demonstratie door de politie vielen zeker 817 doden.

De Nederlanders voelen zich slachtoffer van het geweld tegen de demonstranten. In de wet staat dat mensen in het land waar ze een paspoort van hebben aangifte kunnen doen. "Mijn cliënten zijn bang voor de veiligheid van hun familie", licht Seebregts toe. "Egypte is amper een rechtsstaat momenteel. Iedereen kan zomaar worden opgepakt en veroordeeld. Daarom gaan we nu aangifte doen tegen Ibrahim." Mogelijk gaat nog een vijfde Nederlander aangifte doen.

De slachtoffers voelen zich gesteund door een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die gebeurtenissen van zes demonstraties in juli en augustus vorig jaar documenteerde. Uit dit rapport blijkt dat het doden van de ruim duizend demonstranten was 'ingecalculeerd'. "Bij het uiteenjagen van de sit-in op het plein volgden de troepen een op het hoogste niveau uitgedacht plan dat rekening hield met duizenden doden", aldus Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie was tijdens het uiteenjagen van de demonstraties 'waarschijnlijk sprake van misdaden tegen de menselijkheid.' Het verdrijven van de demonstranten was 'een van de grootste moordpartijen uit de recente wereldgeschiedenis uit op demonstranten', aldus Human Rights Watch.

De reden dat in Nederland aangifte wordt gedaan, komt ook door de weigering van Egypte de statuten van het Internationaal Strafhof te tekenen. "Daar kunnen wij dus niets bereiken", aldus Seebregts. Wil het OM in Nederland niet tot vervolging van Ibrahim overgaan, dan denkt Seebregts via een artikel 12-procedure alsnog vervolging af te kunnen dwingen. Slachtoffers hebben hierbij de mogelijkheid zich bij het gerechtshof te beklagen over een beslissing van de officier van justitie.