Vietnamese agenten veroordeeld voor mishandeling

Vier politieagenten zijn donderdag in Vietnam wegens het doodslaan van een verdachte tot gevangenisstraffen veroordeeld die variëren van acht tot zeventien jaar. Dat meldt de internetkrant VnExpress.

Het slachtoffer was een man die ervan werd verdacht zijn buurman te hebben geslagen. De verdachte werd met handen en benen aan een stoel vast geboeid en herhaaldelijk geslagen met een rubberen wapenstok. Lijkschouwing wees uit dat hij drie gebroken ribben en talloze kneuzingen had. Het incident deed zich in augustus 2012 voor in Kim No, een dorp bij de hoofdstad Hanoi. De ondercommissaris van de politie in Kim No kreeg de zwaarste straf.

Human Rights Watch (HRW) bracht dinsdag een rapport uit waarin staat dat de Vietnamese politie vaak arrestanten mishandelt, wat er in sommige gevallen toe leidt dat het slachtoffer overlijdt. De mensenrechtenorganisatie roept de regering op maatregelen te nemen om een eind te maken aan deze praktijk. In het rapport worden 28 gevallen beschreven van door mishandeling overleden arrestanten, die zich voordeden tussen augustus 2010 en juli van dit jaar. Veel gevallen van mishandeling komen volgens HRW waarschijnlijk niet aan het licht, aangezien de persvrijheid in Vietnam beperkt is. Niet alleen verdachten van ernstige misdrijven als moord worden mishandeld, zo staat in het rapport, maar juist ook verdachten van minder zware vergrijpen. In de meeste gevallen worden de betrokken agenten niet of slechts licht gestraft, aldus HRW.