V-Raad: ebola bedreigt internationale vrede

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag de ebola-uitbraak in West-Afrika als 'een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' bestempeld. In een resolutie roept de raad alle landen op gezondheidsexperts, veldhospitaals en medische artikelen beschikbaar te stellen om de snel om zich heen grijpende ziekte te bestrijden.

De door een recordaantal van 130 lidstaten ondersteunde resolutie werd door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad aangenomen. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat de raad zich boog over een zaak die de volksgezondheid betreft; de eerste keer ging het over de hiv/aidsepidemie.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei dat het aantal ebolagevallen zich elke drie weken verdubbelt. Hij zei dat in de komende zes maanden meer dan 775 miljoen euro nodig is om het virus te bestrijden en kondigde aan daarvoor een spoedmissie op poten te zetten.

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan, zei dat het virus 'een voorsprong op ons heeft genomen' en nu nodig moet worden ingehaald.