Een van vijf geplande Haagse demonstraties afgelast

Een van de vijf geplande demonstraties zaterdag in Den Haag gaat niet door. Organisator Ismael ibn Adam heeft de betoging van de Muslim Defence League Holland gecanceld, meldt hij donderdag.

Ibn Adam zegt dat hij is bedreigd, onder andere op Facebook. Ook zouden rechts-extremisten zaterdag kunnen proberen de confrontatie te zoeken. Mogelijk was zelfs sprake van een bommelding, zegt hij.

Om escalatie te voorkomen zei Ibn Adam enkele gastsprekers af. Eigen mensen zouden de politie bovendien helpen de orde te bewaren. Ook zouden er alleen informatiestands komen waar gratis korans zouden worden uitgedeeld. Volgens Ibn Adam leidt dat nu tot te veel gedoe. "Die negativiteit willen we niet. Onze boodschap gaat al verloren als we gastsprekers afzeggen. Daarom stoppen we nu."

De Muslim Defence League Holland komt op voor 'alle moslims'. De beweging is te vinden op Facebook en is de tegenhanger van de Dutch Defense League, die zich tegen de 'islamisering van Nederland' keert.

Zaterdag zouden in Den Haag vijf demonstraties plaatsvinden. Het nationalistische Pro Patria demonstreert een tweede keer in de hofstad. Bij de eerste demonstratie op 10 augustus in de Schilderswijk ontstonden rellen en werden agenten en journalisten belaagd. Andere demonstraties zijn van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), het comité Samen tegen Racisme met de Anti-Fascistische Actie en GeenStijl, die ludiek protesteert tegen verticaal filmen.

De rechter verbood woensdag twee geplande demonstraties in de Schilderswijk. Wel mogen de demonstraties op een andere locatie doorgang vinden.