Meeste voetbalfans weer vrijgelaten

De meeste voetbalsupporters die woensdag voor en na een wedstrijd tussen Ajax en Paris Saint-Germain werden aangehouden zijn inmiddels weer vrijgelaten. In Amsterdam zit nog een klein deel vast en in Utrecht alleen een supporter die agressief was tegen agenten, meldt de politie.

Voor de wedstrijd, die 's avonds in Amsterdam werd gespeeld, kwam het op de Mariaplaats in Utrecht al tot vechtpartijtjes. De mobiele eenheid voorkwam dat het verder uit de hand liep.

Door een noodbevel van de burgemeester kreeg de politie bevoegdheid groepen te verplaatsen. Uiteindelijk werden 51 Franse supporters aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Aan het eind van de avond is bijna de hele groep vrijgelaten. Een verdachte had geweld gepleegd tegen de politie en zit voor nader onderzoek nog vast.

In Amsterdam werden in de loop van de avond 33 supporters van beide clubs aangehouden. Dat gebeurde in de binnenstad en rond de Arena. "Groepen supporters schoolden samen en waren uit op een confrontatie", zegt een politiewoordvoerder. De politie hield de groepen uit elkaar.

Er werden aanhoudingen verricht voor verstoring van de openbare orde, vernieling, het niet kunnen tonen van een identificatiebewijs en wapenbezit. "We waren minder blij dat we hamers, ploertendoders en messen bij deze supporters vonden. Dat kan tot vervelende situaties leiden", zegt de woordvoerder.

Het grootste deel van de supporters die in Amsterdam werden aangehouden is inmiddels vrijgelaten. Degenen die van zwaardere delicten worden verdacht zitten nog vast.