Zeilster Bouwmeester wereldkampioene

Zeilster Marit Bouwmeester heeft in Santander de wereldtitel in de Laser Radial gepakt. De 26-jarige Nederlandse kwam in de achtste en laatste race als zesde over de finish, genoeg voor het goud.

In de laatste race mochten de tien beste zeilsters tot dan toe meedoen, Bouwmeester ging al aan de leiding. Van de acht races heeft ze er twee gewonnen. Haar slechtste resultaat was een twaalfde plek, die weggestreept werd - iedereen heeft één zogenaamd wegstreepresultaat.

Voor Bouwmeester is het haar tweede wereldtitel in de Laser Radial. In 2011 werd ze in Perth ook al wereldkampioene, een jaar nadat ze in Largs zilver pakte. Dat is ook de kleur van de olympische medaille die ze twee jaar geleden in Londen won. Met haar wereldtitel heeft Bouwmeester nu ook een olympisch ticket voor Rio 2016 binnen.

Daphne van der Vaart werd in Santander 25e, nog geen maand nadat ze het zilver veroverde op het WK voor junioren. Maxime Jonker moest genoegen nemen met de 71e plek.