Tussentijds aflossen hypotheek meer in trek

Ruim een kwart van de woningbezitters overweegt in het derde kwartaal een tussentijdse aflossing van de hypotheek. Een kwartaal geleden speelde nog twintig procent met die gedachte. Dat meldt ING donderdag in een update over de woningmarkt. Een derde van de woningeigenaren heeft al een tussentijdse aflossing gedaan.

In totaal werd er dit jaar tot en met september dertien procent meer tussentijds afgelost dan in die periode vorig jaar. Over heel vorig jaar werd zelfs veertig procent meer afgelost dan in 2012.

De voornaamste reden om meer te willen aflossen is het feit dat de spaarrente laag staat. 52 procent vindt tussentijds betalen om die reden financieel aantrekkelijk. Iets minder dan de helft van de ondervraagden geeft aan zo weinig mogelijk schulden te willen. Een kwart wil geen restschuld overhouden en nog eens een kwart van de huishoudens lost tussentijds af omdat ze geld overhouden, aldus ING.

Potentiële starters en woningbezitters hebben meer vertrouwen in de woningmarkt dan een kwartaal geleden. De graadmeter van ING steeg in het derde kwartaal met vier punten naar 118. Driekwart van de ondervraagden verwacht een stijging van de huizenprijzen, tegen 68 procent in het vorige kwartaal.

Dat percentage stond sinds 2008 niet meer zo hoog als in het derde kwartaal. Dat is goed nieuws voor de huizenmarkt. Wie verwacht dat de prijzen stijgen, zal de koop van een huis niet snel uitstellen. Als een daling wordt verwacht, wachten potentiële kopers eerder tot de prijzen zakken.

Een op de vier starters en koopwoningbezitters verwacht bovendien dat de hypotheekrente verder daalt. 68 procent van de koopwoningbezitters vindt het daarom een goed moment om een huis te kopen. Bij starters is dat zelfs meer dan driekwart.