Rutte neemt de tijd voor belastingstelsel

Het kabinet komt pas rond de zomer met uitgewerkte plannen voor de hervorming van het belastingstelsel. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

De premier legt daarmee de eis van D66 en het CDA om voor 1 februari met concrete plannen te komen naast zich neer. Volgens de oppositiepartijen is het noodzakelijk om voor die datum met voorstellen te komen, zodat de hervormingen vanaf 2016 kunnen worden doorgevoerd.

Volgens Rutte is dat niet het geval. Voor wat betreft de uitgaven van het rijk moet er voor 1 april duidelijkheid zijn. Maar voor de inkomstenkant, waar ook de belastingen onder vallen, is er meer tijd. Hij wil de voorstellen 'richting zomer in de grondverf' hebben. "Ik wil die extra tijd gebruiken om met goede voorstellen te komen."

Het is zijn ambitie om in 2016 al een aantal voorstellen door te voeren, bijvoorbeeld op het gebied van de auto. "Zodat we echt in deze kabinetsperiode een goed begin kunnen maken." Rutte wil de komende periode met de oppositiepartijen praten over steun voor het plan.

CDA en D66 uitten zich donderdag kritisch. Zij vinden dat er te weinig concrete voorstellen staan in de brief van 27 kantjes over de herziening van het belastingstelsel. Er staan alleen richtingen in. "Die kan ik zelf ook wel verzinnen", zei CDA-leider Buma. "Het kabinet maakt geen keuzes en dat is u te verwijten."

Volgens Alexander Pechtold (D66) draait het kabinet in cirkeltjes. "Er ligt dus geen concreet plan", concludeerde hij. "Het zijn wel 27 pagina's, maar de enige cijfers die ik zie zijn paginanummers."