Amsterdam wil minder vluchtelingen

Vanwege de toenemende woningnood wil Amsterdam volgend jaar minder vluchtelingen toegewezen krijgen om te huisvesten."Wij redden het niet", zegt wethouder van wonen Laurens Ivens (SP) donderdag in de Volkskrant.

Vluchtelingen die Nederland binnenkomen worden evenredig over alle gemeenten verdeeld. Daarbij wordt alleen gekeken naar het inwoneraantal, maar volgens Ivens moet de beschikbaarheid van woningen ook meespelen.

Amsterdam moet dit jaar 695 vluchtelingen onderdak bieden, terwijl slechts 5500 sociale huurwoningen vrijkomen. Daarvan gaan er ruim duizend naar woningzoekenden die om medische en sociale redenen voorrang krijgen. Nog eens 850 woningen gaan naar mensen die worden gedwongen te verhuizen vanwege stadsvernieuwing. Met de vluchtelingen erbij blijven er volgens Ivens nauwelijks woningen over voor de 'gewone' woningzoekenden die al jaren op de wachtlijst staan.

Tegen urgente woningzoekenden valt het volgens de wethouder niet te verantwoorden als zij geen huis krijgen en vluchtelingen wel. "We moeten kijken of er gemeenten zijn die bijvoorbeeld meer huizen overhebben." De stad gaat hierover in gesprek met de provincie, het rijk en andere gemeenten. Ook wil Ivens vragen of compensatie mogelijk is omdat veel vluchtelingen die worden ondergebracht beginnen met een uitkering. Dat kost de gemeente geld.

Rotterdam staat niet te springen om meer vluchtelingen op te vangen en Amsterdam te ontlasten. Daarmee zou de druk op kwetsbare wijken in de stad worden verhoogd. Andere gemeenten stellen voorwaarden. Zo wil Goes alleen mensen die meteen gaan werken huisvesten. Sittard-Geleen wil een toereikende vergoeding van het rijk krijgen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) praat volgende week met de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de huisvestingsproblemen. Voor dat gesprek wil hij niet reageren, schrijft de krant.