'Zwarte markt N-Korea kan regime ten val brengen'

De illegale, ondergrondse markten in Noord-Korea kunnen uiteindelijk het bewind van Kim Jong Un tot een einde brengen. Dat heeft een voormalig lid van de Noord-Koreaanse elite woensdag gezegd. Hij sprak op een conferentie van gevluchte Noord-Koreaanse oud-hoogwaardigheidsbekleders aan de Universiteit Leiden.

De man, die anoniem wenste te blijven, raadt het Westen af om te onderhandelen of betrekkingen aan te gaan met Pyongyang. "Noord-Korea hanteert een gerichte tactiek om te doen alsof het wil overleggen en bereid is zijn systeem te hervormen", aldus de man. "Maar hierachter zit een bewuste strategie om buitenlands geld binnen te halen, over te komen als een welwillend land en het bestaande systeem te beschermen en te versterken."

Noord-Korea kent enkele christelijke en boeddhistische groeperingen. Maar deze zijn volgens het voormalige elitelid in werkelijkheid mantelorganisaties die het regime heeft opgezet in de hoop legitimiteit uit te stralen en donateurs aan te trekken. Van zelfs de geringste godsdienstvrijheid is geen sprake in het communistische land.

Bovendien is Pyongyang bij besprekingen helemaal niet uit op onderhandelen, aldus de balling. "Noord-Korea ziet deze als een strijd die het land te allen tijde wil winnen. Wie hoopt het regime met druk of beloftes tot veranderingen te bewegen, komt bedrogen uit."

De man wees erop dat het land zo totalitair is dat zelfs teksten op grafstenen door de heersende Koreaanse Arbeiderspartij goedgekeurd moeten worden. "Er is geen tekst die wordt gedrukt zonder dat het regime deze gecontroleerd heeft."

Maar er is hoop. Volgens de vluchteling hebben illegale smokkelwaar en ondergrondse markten het noodlijdende volk laten zien dat het Noord-Koreaanse systeem niet perfect is, zoals het propaganda-apparaat beweert. "Het heeft mensen laten zien dat de wereld veel meer te bieden heeft", zei de man. "Deze bedreiging is zo groot dat het de potentie heeft de dictatuur ten val te brengen." Hij riep regeringen op te investeren in zwarte markten en onofficiële informatiekanalen.

Andere vluchtelingen spraken woensdag over hoe Noord-Korea ondanks sancties aan zijn geld komt en hoe de communistische partij de samenleving op alle niveaus in de gaten houdt. Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker hoopt dat de conferentie een keerpunt zal vormen in de beschikbare kennis over het land. "Het is hoog tijd dat het fictieve Noord-Korea dat journalisten, academici en anderen ons voorhouden plaats maakt voor een beeld van het echte Noord-Korea", aldus Breuker in zijn openingstoespraak. Noord-Korea wordt gezien als een van de meest gesloten landen ter wereld.

Op de tweedaagse conferentie 'A state of non-legitimacy' spreken in totaal zeven voormalige leden van de Noord-Koreaanse elite. Donderdag houdt de oud-hofdichter van de in 2011 overleden leider Kim Jong Il een publieke toespraak, die live via internet te volgen is.