Actie werknemers Delta Lloyd na doorzetten nullijn

Medewerkers van Delta Lloyd voeren donderdagochtend actie voor loonsverhoging. De bonden hekelen Delta Lloyd dat dividend uitkeert aan de aandeelhouders, maar tegelijkertijd vasthoudt aan de nullijn voor werknemers. Dividend uitkeren is echter noodzakelijk om de aandeelhouders tevreden te houden, zegt een woordvoerder van Delta Lloyd. De verzekeraar onderhandelt al tien maanden met vakbonden over de nieuwe cao.

De lonen bij Delta Lloyd zijn volgens het bedrijf relatief hoog. "In de financiële dienstverlening zijn lage kosten belangrijk. De klant wil namelijk niet te grote marges betalen", zegt de woordvoerder. "Delta Lloyd heeft de afgelopen tijd al dertig procent bezuinigd op andere kosten. Dan is het niet gek dat de personeelskosten ook aan de orde komen", aldus de woordvoerder.

Delta Lloyd heeft tijdens de onderhandelingen een loonsverlaging voorgesteld. Die zou volgens de woordvoerder alleen voor nieuwe werknemers gaan gelden.

De bonden FNV Finance, De Unie en CNV Dienstenbond voeren donderdagochtend actie bij de jaarlijkse werknemersbijeenkomst. Ze willen naast hoger loon afspraken over duurzame inzet en een nieuw sociaal plan.

Delta Lloyd heeft ongeveer vijfduizend medewerkers in dienst. Het bedrijf maakte in maart een beursgang.