'Klapperaap' levert Hagenaar taakstraf op

Een 60-jarige man uit de Haagse buurt Duindorp moet een taakstraf van dertig uur uitvoeren omdat hij in een tv-interview de woorden 'klapperaap' en 'boerka met een kameel' bezigde. De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat deze begrippen op zich niet beledigend zijn, maar in de context van de rest van zijn uitlatingen wel.

De rechtbank beoordeelt de uitspraken als een opzettelijke belediging van een groep mensen vanwege hun ras en heeft meegewogen dat mensen zich er gediscrimineerd door voelen. Tot op zekere hoogte kunnen de uitlatingen echter worden gezien als een (te) heftige emotionele reactie, aldus de rechter.

TV West interviewde de man op 17 april voor een item met de titel 'Allochtonen weggejaagd uit Duindorp'. Eerder die week waren bij nieuwe huurders ramen ingegooid, mogelijk in reactie op het toewijzingsbeleid van woningcorporatie Vestia waardoor buitenstaanders van allochtone afkomst voorrang krijgen.

De volkswijk kent veel werkloosheid. De Duindorper zei dat hij het ingooien van ramen toejuicht als er een 'klapperaap' komt wonen, terwijl hij dat niet doet als er een 'blanke' komt. In het verlengde hiervan staan de woorden 'boerka met een kameel', vindt de rechtbank. Mensen met een niet-blanke huidskleur en niet-westerse allochtonen voelen zich hierdoor beledigd, is het oordeel.

Als een politicus de gewraakte uitspraken had gedaan had het anders gelegen. "Aangezien de uitlatingen van de man niet van betekenis waren voor een maatschappelijk debat, komt hem geen beroep op de vrijheid van meningsuiting toe", aldus de rechtbank.