Fors minder arbeidsplaatsen bij politie

De politie schrapt vanwege overbezetting tot 2017 zo'n drieduizend arbeidsplaatsen. Het aantal voltijdsbanen wordt teruggebracht van 62.000 nu naar 59.000 in 2017, zo blijkt uit de meerjarenbegroting van de politie.

Omdat sommige mensen in deeltijd werken, kan het aantal mensen dat een baan verliest hoger zijn dan het aantal wegbezuinigde arbeidsplaatsen. In het agentenkorps gaan ruim tweeduizend arbeidsplaatsen verloren. Op ondersteunende functies worden duizend fte weggesneden.

Ondanks de roep om meer blauw op straat zouden er nu te veel agenten zijn. "Deze overbezetting vormt een groot risico voor de structurele betaalbaarheid van het korps", zo staat in de begroting. "Het is daarom van cruciaal belang dat het evenwicht tussen formatie en bezetting snel gerealiseerd wordt." De politie gaat een 'stevige aanscherping' van het personeelsbeleid doorvoeren.

De politie geeft al jaren te veel geld uit. Dit jaar gaat het om 225 miljoen euro. Tot 2018 zal de politie in het rood eindigen, is de verwachting. In 2019 moeten de overschrijdingen, mede door de ontslagen, zijn weggewerkt.