Roemer krijgt volle laag bij algemene beschouwingen

SP-fractievoorzitter Emile Roemer is woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer flink aangepakt door andere partijen. Onder anderen Alexander Pechtold (D66), Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) verweten de politicus dat hij zich niet goed had voorbereid op het debat.

Roemer leverde veel kritiek op maatregelen die het kabinet neemt op het gebied van de zorg en het onderwijs, maar verzaakte om met tegenvoorstellen te komen. Hij zei in ieder geval niet te willen bezuinigen op het onderwijs, maar kon niet aangeven waar dat geld vandaan moet komen. "De student heeft niets aan u. Wat u verkondigt zijn papieren praatjes en loze beloften", sneerde fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold.

Ook VVD'er Zijlstra wilde weten wat het betekent dat de SP niet wil bezuinigen op onderwijs. "Waar haalt u het geld vandaan om dat te compenseren? Het enige wat u doet is verwijten maken aan het kabinet en andere partijen die wel keuzes maken. Het is ongelooflijk dat je dat soort worden in de mond neemt als je het zelf niet kunt tonen."

Zijlstra zei verder dat als Roemer het debat 'serieus wil voeren', hij ervoor moet zorgen dat hij zijn tegenplannen klaar heeft. "Nu zijn het holle woorden zonder inhoud." De VVD'er kreeg bijval van Diederik Samsom (PvdA). "Ik word hier gallisch van", aldus de partijleider. "U komt met een heel betoog waarin allerlei voorstellen worden gedaan, maar het is niet duidelijk hoe u dat wilt betalen."

Samsom zei op deze manier de voorstellen van de SP niet te kunnen beoordelen. Roemer zegde de PvdA'er daarop toe snel met een 'enorm pakket' aan voorstellen te komen. "Ik zal ervoor zorgen dat het lijstje er in de tweede termijn staat."

Emile Roemer (Foto: Novum)
Emile Roemer (Foto: Novum)