'Armoede niet in troonrede is grof schandaal'

De SP vindt het een 'grof schandaal' dat het woord armoede niet één keer is genoemd in de troonrede. "Meer dan een miljoen mensen leven in armoede, maar blijkbaar is dat geen issue voor het kabinet", zei partijleider Emile Roemer woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Volgens Roemer is het kabinet alleen maar bezig met geld en cijfers. "Nederland is een land waar mensen de mogelijkheid hebben zichzelf te ontwikkelen, waar we voor elkaar zorgen en waar politici omkijken naar de samenleving. Dat Nederland dreigen we steeds meer te verliezen."

De fractievoorzitter stelde dat 'de groeiende private rijkdom' steeds meer gepaard gaat met 'publieke armoede'. "De laagste inkomens moeten keer op keer inleveren, maar het kabinet gaat deze trend niet keren. Het is een grof schandaal dat het woord armoede in de troonrede niet een keer is voorgekomen, en dat met de PvdA in de regering."

Roemer stelt dat het kabinet maatregelen neemt die de 'tweedeling' in het land nog verder vergroten. "Het kabinet is het contact met de samenleving kwijt. Het gaat alleen over cijfers en niet meer over mensen. Het kabinet biedt nauwelijks hoop op verandering en verbetering."

De plannen van het kabinet voor een nieuw belastingstelsel dat honderdduizend banen moet opleveren, noemde Roemer 'schaamteloos'. "Ze roepen dat er banen bijkomen, maar er is geen enkel plan. Het tegenovergestelde zien we wel, dat mensen hun werk verliezen." Dat het belastingstelsel op de schop moet, is volgens de politicus echter zonneklaar. "Dit belastingstelsel is onhoudbaar."

Ondanks de kritiek van de SP op de kabinetsplannen komt de partij niet met een tegenbegroting, zo zei Roemer op een vraag van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. "We hebben op het allerlaatste moment moeten besluiten om daarmee te stoppen, omdat het CPB alleen maar zaken wil doorrekenen die een marginale wijziging vormen ten opzichte van het kabinetsbeleid. We zullen wel met voorstellen komen en die onder elkaar zetten als een soort tegenbegroting, maar zo mag het niet heten."