'Te weinig buffers in Miljoenennota'

De Raad van State velt een kritisch oordeel over de Miljoenennota. Volgens het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) te weinig buffers in zijn begroting ingebouwd om tegenvallers te kunnen opvangen. Dijsselbloem vindt dat hij juist terughoudend heeft begroot.

De regering vaart 'zeer scherp aan de wind', staat in het advies van de Raad van State. "De windrichting hoeft maar enigszins te veranderen en dan voldoet Nederland niet meer aan de Europese begrotingsregels." Bestaande buffers zijn 'in belangrijke mate verbruikt' waardoor er geen ruimte meer is om schokken op te vangen. De Raad van State geeft het kabinet het advies om ruimere marges aan te houden.

Dijsselbloem is het niet eens met de Raad van State. Hij wijst erop dat hij voor volgend jaar juist een buffer van negenhonderd miljoen in de begroting heeft opgenomen. De Raad van State zou daar overheen gelezen kunnen hebben. Ook wordt in de begroting nadrukkelijk rekening gehouden met mogelijke tegenvallers, zoals een oplopende rente. "We hebben conservatief begroot."