Wall Street kleurt groen richting rentebesluit Fed

(Novum/ABM FN) - Wall Street is dinsdag in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve hoger gesloten. De Dow Jones index dikte 0,6 procent aan op 17.131,97 punten. De breder samengestelde S&P500 index en techbeurs Nasdaq koersten elk 0,8 procent hoger op respectievelijk 1.998,98 punten en 4.552,76 punten.

De meeste fondsen sloten in het groen. Daarbij deed de olieprijs het goed met een stijging van zo'n 2 procent, waardoor de energiegerelateerde fondsen dan ook tot de best presterende aandelen op Wall Street behoorden.

Een meevaller voor de markten was dat de Chinese centrale bank volgens diverse media bereid zou zijn om omgerekend tientallen miljarden euro's aan liquiditeit te verschaffen aan de vijf grootste banken van het land om de economie te stimuleren.

Voorbeurs bleek verder nog dat de producentenprijzen in augustus op maandbasis onveranderd waren, na een lichte stijging van 0,1 procent in juli. Op jaarbasis steeg het producentenprijspeil afgelopen maand echter met 1,8 procent.

Woensdag maakt de Fed het rentebesluit bekend. De markt houdt rekening met een verdere verlaging van de maandelijkse obligatie aankopen met tien miljard dollar, zodat in oktober het programma definitief kan worden gestopt.

Volgens de KBC Bank zijn beleggers echter met name geïnteresseerd in uitspraken over de renteontwikkeling nu de werkloosheid in hoog tempo terugloopt en maximale werkgelegenheid in het vizier komt.

Op dit moment is de marktverwachting dat de Fed in september 2015 voor het eerst de rente verhoogt.