Raad voor rechtspraak bezorgd om toegang rechter

De Raad voor de rechtspraak is er niet gerust op dat de toegang tot de rechter voldoende gewaarborgd blijft ondanks dat bezuinigingen op de griffierechten deels worden teruggedraaid. Dat laat de raad weten in een reactie op de ontwerpbegroting die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De raad denkt vooral dat minder mensen naar de kantonrechter gaan en dat minder vaak hoger beroep wordt ingesteld door de verhoging van de griffierechten. De raad had al eerder aangegeven dat een verhoging van de griffierechten op 'gespannen voet' kan staan met de toegang tot de rechter en gaat de uitwerking van de plannen 'met extra aandacht beoordelen'.

Opstelten wilde het bedrag dat mensen betalen voor een gang naar de rechter verhogen en daarmee structureel 45 miljoen euro besparen. Dat bedrag is nu teruggebracht naar 32 miljoen euro. De overige dertien miljoen euro vindt Opstelten nu elders binnen de begroting van Veiligheid en Justitie.

De raad wijst er verder op dat er spanning kan zijn tussen de grondrechten van burgers aan de ene en het oplossen van dringende maatschappelijke problemen aan de andere kant. "De grondrechten van burgers spelen een belangrijke rol in de troonrede van de koning dit jaar. Maar in de Miljoenennota gaat de aandacht vooral uit naar de versterking van de strafrechtketen bij de aanpak van terrorisme", aldus de raad, die daarom bij de advisering over wetsvoorstellen gaat toetsen of de grondrechten van burgers voldoende gegarandeerd zijn.